PROJECT 2023

Respect voor iedereen

 















 

 Dag  van respect    
10
november 2022

Respect is de belangrijke leidraad binnen het Kleve project. Welk onderwerp we ook hanteren, respect komt daar altijd weer in terug.

Donderdag 10 november was het de Dag van Respect, een mooi moment voor de start van het Kleve Project. Het Kleve Project heeft tot doel kinderen te laren ervaren hoe op een respectvolle manier met elkaar om te gaan, ongeacht geloofsovertuiging, huidskleur, afkomst, geslacht, ras, politieke overtuiging en seksuele geaardheid. 

Dit is een jaarlijks terugkerend project voor de leerlingen uit groep 8 van beide basisscholen. Dit jaar doet ook groep 7 van De Bentetop mee, dit heeft te maken met de combiklas groep 7/8. Niet getreurd, want de kinderen uit groep 7 van het Koppel zijn volgend jaar gewoon aan de beurt. Voor het startmoment hebben beide groepen zich verzameld bij het standbeeld van de duif. Na een korte introductie door het jongerenwerk, nam Roelof Kleve het woord en vertelt het verhaal over de totstandkoming van het standbeeld. Vervolgens heeft Juf Janet samen de kinderen laten zien hoe zijn bezig zijn geweest met het onderwerp respect in de klas. Er werd afgesloten met het volgende verhaal, wat perfect de essentie van het project weergeeft. 

Er zaten twintig muisjes in de klas van meester Muis: Alles ging goed in de klas en het was een fijne klas. lederen ging respectvol met elkaar om. Ze respecteerden elkaar omdat ze zich allemaal gelijkwaardig voelden. Ze waren immers allemaal wit en dus gelijk aan elkaar. Toen kwam er een nieuw musje in de klas. Hij was niet wit, maar grijs. Dit grijze muisje deed alle dingen anders. Het ging nu allemaal mis in de klas en het was niet meer fijn in de klas. De witte muisjes vonden het grijze muisje respectloos en accepteerden niet dat hij alles anders deed. Zij waren gewoon en respectvol naar elkaar en hij moest zich maar aanpassen. Dit deed het grijze muisje niet. De witte muisjes  werden boos en verlangden van meester Muis dat hij de grijze muis uit de klas zou zetten. Hij was respectloos, wilde zich niet aanpassen en had geen respect voor de witte muisjes. "Nee", zei meester Muis, "Ik heb juist het grijze muisje in jullie klas gehaald om jullie meer over  respect te leren. Respect is het begrijpen en accepteren van elkaars onderlinge verschillen. Toen er  alleen witte muisjes in de klas zaten was het gemakkelijk om respectvol naar elkaar te zijn. Toen ik  het grijze muisje in de klas haalde hadden juist jullie moeite om deze verschillen te accepteren. Als het grijze muisje nu uit de klas haal, zullen jullie nooit leren wat werkelijk respect is. Hij is het belangrijkste muisje in de klas om te leren wat respect is. Discriminatie wordt gevoed door de angst om te veranderen, angst voor het onbekende, angst voor een andere mening. Wees niet bang voor het verschil in muizen, jullie kunnen gewoon wit blijven, maar je kunt van hem geen witte muis maken! De buitenkant kan verschillen, wit, grijs, bruin, gevlekt, maar we blijven muizen. We hebben allemaal andere gevoelens, we denken allemaal anders en zo vormen we allemaal een andere mening. Dat maakt elk muisje uniek en speciaal. Luister naar de mening van een ander. Je hoeft je eigen mening niet bij te stellen of te veranderen, maar het mag wel. Als jullie leren hem te respecteren, dan zullen jullie zien dat jullie ook respect van hem terug zullen krijgen. Respect moet je even om het te kunnen ontvangen.


IJsbrekerdag   
23 januari 2023


Maandag 23 januari was de ijsbrekermiddag van het Kleve project. Het Kleve project heeft tot doel kinderen te laren ervaren hoe op een respectvolle manier met elkaar om te gaan, ongeacht geloofsovertuiging, huidskleur, afkomst, geslacht, ras, politieke overtuiging en seksuele geaardheid. Dit is een jaarlijks terugkerend project voor de leerlingen uit groep 8 van beide basisscholen. Dit jaar doet ook groep 7 van De Bentetop mee, dit heeft te maken met de combiklas groep 7/8.

Alle deelnemende kinderen hadden zich verzameld in de sporthal. In verschillende gemixte groepjes hebben de kinderen meerdere kleine activiteiten gedaan. Alle activiteiten stonden in het teken van vertrouwen, samenwerken en communicatie. Het was een erg geslaagde middag en de kinderen van beide scholen zijn dichter tot elkaar gekomen.



 





 






 




 

 


Bezoek aan Interschool te Ter Apel
13
februari 2023

Maandag 13 februari zijn de leerlingen die meedoen aan het Kleve Project met elkaar op bezoek geweest bij de Interschool. Interschool staat voor onderwijs aan kinderen met verschillende nationaliteiten en die het Nederlands leren als tweede taal. Inter staat dan voor internationaal. Interschool staat ook voor een school die fungeert als tussenstation voor vervolgonderwijs in Nederland of elders in de wereld. Inter staat dan voor tussen. Basisschool Interschool is gevestigd op het terrein van de Centrale Opvang voor Asielzoekers in Ter Apel. De school verzorgt het onderwijs aan de kinderen van vier jaar tot ongeveer twaalf jaar. 

De Kleve-kinderen hebben van de leerkrachten van de Interschool, alles gehoord over het reilen en zeilen bij hun op school. Vervolgens werd de groep in twee groepen verdeeld voor een rondleiding. Vele vragen zijn gesteld en beantwoord. Verschillende kinderen vertelden dat ze een heel ander beeld hadden bij deze school, dan het is werkelijkheid is. Hun beeld is in positief zin veranderen.


 
 

 

 


Paasontbijt   
6 april
2023

Op donderdag 6 april was er in de vroege ochtend al een enorme bedrijvigheid in De Badde. Op deze ochtend stond er een paasontbijt. De leerlingen van het Kleve Project hebben samen ontbeten met een groepje leerlingen van de taalklas. In de taalklas zitten allemaal jongeren die de Nederlandse taal nog niet volledig beheersen. Sommige leerlingen zijn al wat langer in Nederland, anderen nog maar erg kort. Vanuit het Kleve Project hebben we deze leerlingen uitgenodigd om te komen vertellen over hun land van herkomst. Vanuit het project willen we onze kinderen bewust maken dat vrijheid niet iets is wat vanzelfsprekend is. Dat niet alle kinderen opgroeien in een omgeving zoals wij die kennen. We hopen hiermee om meer begrip te creeren voor mensen die een andere achtergrond hebben en het goed is om je open te stellen voor de verschillen, om zo van elkaar te kunnen leren. En dus vooral te beseffen dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is in de wereld.

Het ontbijt werd geopend met een woordje van de burgemeester. Alle aanwezigen zaten gemixed aan de verschillende tafels die stonden opgesteld. Niet alle leerlingen van de taalklas konden mee eten, omdat het ramadan was. De ramadan is een speciale, negende maand van de islamitische kalender waarin tussen zonsopgang en zonsondergang door moslims over de hele wereld gevast wordt.  Dit was direct een mooi gespreksonderwerp aan tafel. Na het ontbijt was het tijd voor de leerlingen van de taalklas om presentaties te geven van hun land van herkomst. In kleine groepjes zijn onze kinderen bij verschillende presentaties geweest en hadden alle ruimte om vragen te stellen. Zowel de leerlingen van de taalklas als onze eigen leerlingen, waren erg enthousiast. De vele vragen die gesteld werden tonen aan dat er ook nieuwsgierigheid was naar de ander.  Door alle verhalen van in principe leeftijdgenoten kwam goed binnen en zorgde ook voor de nodige ontroering.

We hebben de ochtend afgesloten door de leerlingen van de taalklas te bedanken.
 


Stille Tocht   
4 mei 2023

Een grote stoet mensen liep op 4 mei  vanaf het beeld van de Vredesduif naar de begraafplaats in Nieuw Weerdinge.

Bij het graf van Henryk Cichocki, de Poolse soldaat die in de laatste oorlogsdagen bij de bevrijding  van Nederland sneuvelde, werd twee minuten stilte in acht genomen. Hierna werd het Wilhelmus gespeeld.  Namens diverse instanties en door eigen inwoners werden bloemen en kransen gelegd.  Zo ook namens het Kleve project.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Memory Museum Nijverdal   
8 juni 2023

Kleve Project bezoekt Memory museum in Nijverdal en de Canadese begraafplaats in Holten.

Donderdag 8 juni zijn de deelnemende kinderen van het Kleve Project een dag met elkaar op pad geweest. De afgelopen weken zijn de kinderen op school al druk bezig geweest om allerlei voorbereidingen te treffen. Om 6:45 uur stonden alle kinderen zoals afgesproken klaar bij MFC De Badde, nog geen 15 minuten later zat de bus vol en kon de reis beginnen.

Na vertrek werden de snoepzakken al op en getrokken en werd er uit volle borst gezongen. De eerste stop was bij het Memory Museum. Hier zijn de kinderen in kleine groepjes aan het werk gegaan over verschillende onderwerpen in de oorlog. De kinderen moesten namelijk met alle voorbereidingen zelf de rondleiding voor de hele groep verzorgen. Hierbij kregen ze uiteraard ondersteuning van ervaren gidsen.

Na de rondleiding was het tijd voor de lunch en toen vertrok te bus alweer naar het volgende adres. De Canadese begraafplaats in Holten. Hier hebben de kinderen eerst een film gekeken, vervolgens werden ze in groepen rondgeleid over de begraafplaats waar de kinderen persoonlijke verhalen hebben gehoord over gestorven vrijheidsstrijders.

Een leuke dag met heel veel kennis en heftige verhalen moest natuurlijk nog even luchtig worden afgesloten. Dit hebben ze gedaan bij de McDonalds . Al met al een enorm geslaagde dag waarin het algemene respect voor de ander hopelijk weer een beetje is gegroeid.
 

 

  

 Sponsorzwemmen voor 't Kleve comite  
23 juni 2023
 

Het sponsor zwemmen. Het sponsor zwemmen is het vaste afsluitende onderdeel van het Kleve Project. Het sponsor zwemmen vinden we belangrijk om te doen, om onze leerlingen te laten ervaren dat het goed is om iets voor een ander te doen. De kinderen zijn langs de deuren gegaan om zoveel mogelijk sponsoren te vinden.

Op vrijdag 23 juni was het zo ver, alle deelnemende kinderen verzamelden zich bij het zwembad. De banen waren uit gezet en de leerlingen in groepjes verdeeld om zo om en om te kunnen zwemmen. Het doel was om binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk baantjes te zwemmen. De leerlingen hebben enorm hun best gedaan en de een zwom nog meer baantjes dan de ander. Iedereen heeft enorm zijn best gedaan. Dit jaar is er gezwommen voor Stichting Leergeld en er is maar liefst een bedrag opgehaald van 1600,00 euro. Stichting Leergeld. In Nederland groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Deze kinderen kunnen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn omdat er niet genoeg geld is. Onze missie is: Alle kinderen mogen meedoen! Want nu meedoen is straks meetellen! Wij helpen kinderen uit gezinnen met geldzorgen in Nederland. Onze 113 lokale Leergeldstichtingen zorgen ervoor dat deze kinderen in Nederland dezelfde kansen hebben als leeftijdsgenoten. Zo helpen we bijvoorbeeld met schoolspullen, een laptop, een fiets, zwemles, sport, muziekles of een verjaardagspakket. Ouders kunnen zo het beste aan hun kind geven, en elk kind kan meedoen!