Respect voor
natuur en milieu
begint in
jouw leefomgeving
















 IJsbrekerdag















Traditioneel werd er geopend met een ijsbrekerdag waarbij de leerlingen van de twee basisscholen nader met elkaar
kennis maakten. Het eerste  onderdeel was het spelletje "Petje op, petje af" met vragen over het milieu. Ook werd er in
estafettevorm een "afvalscheidingrace" gehouden waarbij afval in de juiste container moest worden gegooid.

 Paasontbijt

Op donderdag 20 maart heeft het project een vervolg gekregen met een paasontbijt. Om 8.30 uur waren alle 51 leerlingen aanwezig om gezamenlijk aan de maaltijd te beginnen.

 Dorpsconciërge Bert Sanders

Na het ontbijt heeft Bert Sanders, een verhaal gehouden over zijn werkzaamheden met betrekking tot het afval in het dorp. Uit de vele vragen van de kinderen bleek dat ze het zeer interessant vonden.

 Ren je rot

Na het verhaal van de dorpsconcierge volgde het "Ren je rot" spel, in de jaren zeventig een populair kinderprogramma.
De kinderen kregen in totaal 20 vragen voorgeschoteld over het milieu in de breedste zin van het woord. Ze hadden daarbij de keuze uit drie antwoordmogelijkheden. De winnaar van het spel was Pieter Sanders.

 Lauwersoog
Op 18 april is de groep op excursie geweest naar het Lauwersmeergebied. Een uniek stukje Nederland waar we erg zuinig op moeten zijn. 's Morgens om half negen werd met de bus koers gezet richting Lauwersoog. Na een busrit van ruim een uur werden in de haven van Lauwersoog opgevangen door medewerkers van de Natuurschool. Voordat er werd begonnen met met het programma, was er nog tijd om in de haven te wandelen.

Ook daar was veel te zien en beleven. Zo werd er net een vissersboot gelost, kratten vol met vis werden van boord gehaald en ging op weg naar de visindustrie. Het boeten van de netten was een werkje wat veel belangstelling had van de groep. In de netten was nog veel te vinden. Een groot aantal leerlingen ging met een zeester of een mooie schelp naar huis. Het liep al snel richting 11 uur, tijd om ons te vervoegen bij de gidsen van de Natuurschool.



 Korren
Het eerste programmaonderdeel van deze dag was het Korren. Korren is een techniek waar je met behulp van een sleepnet (kor-net) vele kleine dieren uit de zee haalt.

Door de kinderen werd er met zeer veel enthousiasme gewerkt. Last van de kou hadden ze niet, het was meer de begeleiding die daar over klaagde. Er werden vele krabben, garnalen, jonge platvisjes, zeesterren, zeedruiven en andere zeedieren gevangen.
De gidsen wisten over hetgeen dat was gevangen een boeiend verhaal te vertellen. De tijd was zo voorbij en we moesten met de bus op naar het volgende onderdeel.


 Hybien

Dit onderdeel was het hybien. Dit gebeurde in een ondiep zijarmpje van het Lauwersmeer. Dit keer moesten de sokken en schoenen uit en de korte broek aan. Gezien de temperatuur (ongeveer 8 graden) was dat al een prestatie van formaat. Wederom geen gemor van de kinderen.
In tweetallen werd hard gewerkt om zoveel mogelijk vangst binnen te halen. Dit gebeurde met behulp van speciale schepnetten. De vangst bestond veelal uit stekelbaarsjes, jonge palingen en veel zoetwatergarnalen. Nadat iedereen ruimschoots de tijd had gehad om iets te vangen, werd de vangst besproken. De kinderen kregen het toch wel wat koud en waren ook blij dat ze in de warme bus richting het restaurant konden gaan waar heerlijke patat en een warme snack op hun wachtte. Na het eten was het al weer het laatste onderdeel van deze dag aan de beurt. Een onderdeel waar de kinderen en de begeleiding naar  uitkeken.


 Wadlopen 

Vanaf het restaurant weer naar de zeedijk. In de morgen toen het nog vloed was waren we daar al eens geweest met het korren. In de middag was het eb geworden, een voorwaarde voor het wadlopen
Eerst was er weer een uitleg van de gidsen. Het wadlopen is een zwerftocht over het drooggevallen wad. Zo'n zwerftocht moet natuurlijk veilig verlopen. De gidsen legden dan ook met nadruk uit dat de groep achter en bij hun moesten lopen. Dit advies werd goed opgevolgd. Tijdens de tocht heeft de groep kennis kunnen maken met o.a. de wadpier, een zeeduizendpoot en levende schelpen. Niet alleen het zien van de flora en fauna van de zeebodem was interessant, het lopen, glibberen en vallen op de zeebodem was hilarisch. Vooral voor degene die vanaf de zeedijk de groep nakeken en de valpartijen aanschouwden. Voor een aantal kinderen was het nog niet vies genoeg, zij zochten zelf nog wel even een geul op waar je in kon badderen. Het wadlopen was een geweldig mooi onderdeel gezien de vele positieve reacties.
 

Weer op de dijk aangekomen moest de vieze, modderige en natte kleding uit. Een klus waar een flink aantal hulp bij nodig hadden. Eenmaal weer in schone kleding wachtte er drinken en een traktatie. Moe en koud gingen we naar de bus waar om ongeveer 16.30 uur  aan de terugreis werd begonnen. Bij  de  begeleiding speelde de gedachte dat de kinderen wel erg rustig tijdens de terugreis zouden zijn, niets was minder waar. De kinderen zijn niet moe te krijgen, de begeleiding wel  Ook van de kou hadden ze al spoedig geen last meer, de roep om een ijsje was groot. Er werd besloten om een ijsstop te maken in Nieuw-Weerdinge. Een leuke en passende afsluiting van een zeer geslaagde activiteit in het kader van het dokter Kleve-project.


 "Nieuw-Weerdinge schier, rommel hier"

Op 16 mei een vervolg van het project. Deze keer gingen de kinderen in groepen op stap. De eerste groep met de medewerkers van Buurtsupport en de tweede groep ging tonnen beschilderen. Deze tonnen fungeren tijdelijk als afvaltonnen en worden op verschillende plaatsen in het dorp geplaatst.
De kinderen gingen met veel enthousiasme, voorzien van grijpers en karretjes en gekleed in veiligheidhesjes, het dorp in.

Met verve werd er afval verzameld. Normaal is het dorp altijd keurig onderhouden door Buurtsupport maar ze hadden nu op diverse plaatsen extra afval neergegooid. Dit viel op. De kinderen vonden het maar een zootje bij de straat. Doordat het de leerlingen opvalt is er al een stukje bewustwording gevormd.
In totaal zijn 30 grote zakken met afval verzameld.
 

Het beschilderen van de tonnen was het andere onderdeel van deze middag. De kinderen hebben er een kleurig en fleurig geheel van gemaakt.

 Afsluiting en onthulling

Op 30 mei zijn in totaal 20 tonnen geplaatst op diverse plaatsen in het dorp. Deze blijven een paar maand staan in Nieuw Weerdinge. We hopen dat hier veel afval in wordt gegooid zodat onze slogan "Nieuw-Weerdinge schier, rommel hier" als doelstelling wordt bereikt.

Op een warme vrijdagmiddag gingen de leerlingen hun beschilderde tonnen plaatsen. De tonnen werden uit veiligheidsoverwegingen aan palen vastgeschroefd.

Dit was voor de leerlingen een leuk klusje. De tonnen zijn bij diverse speeltuintjes en picknicktafels geplaatst. Het biedt een fleurig aanblik.

Na het plaatsen van de tonnen werden er de prullenmanden onthuld die naar ontwerp van een aantal leerlingen nagemaakt zijn door Schadecentrum Rengers uit Nieuw-Weerdinge. Het resultaat mag er zijn, er is een puik stukje werk geleverd door het bedrijf.De prullenmanden krijgen een permanente plek bij de scholen.

De onthulling is verricht door wethouder mevr. Thalens en wethouder dhr. Holman van de gemeente Emmen.
Ze spraken veel lof uit over niet alleen het project van dit jaar maar over het project in zijn geheel.


Stichting Buurtsupport waar in dit project veel mee is samengewerkt had nog een leuke verrassing in petto: beide scholen kregen van deze dienst een afvalkar met grijper.

Een cadeau wat zeer op prijs werd gesteld door de scholen.

Al met al een goede afsluiting van een project wat naar wij hopen heeft  bijgedragen aan bewustwording en verantwoordelijkheid van de leerlingen ten aanzien van het milieu, de natuur en hun leefomgeving
 

Wilt u alle foto's bekijken?

Foto's Lauwersoog

Alle foto's tonnen verven

Alle foto's 30 mei
Wilt u alle foto's bekijken?

Foto's Lauwersoog

Alle foto's tonnen verven

Alle foto's 30 mei